Actueel

In samenwerking met:

Eerste regionale hittegolf, de hele week zonnig en droog

De eerste regionale hittegolf is een feit. In Woensdrecht werd het meer dan 30 graden. Een landelijke hittegolf is nog niet aan de orde. Ook op andere plaatsen loopt de temperatuur op tot tropische waarden.

Voor een hittegolf zijn minstens vijf dagen nodig met een temperatuur boven de 25 graden, waarvan 3 boven de 30. Dat is nu dus in Woensdrecht gebeurd. De komende dagen kan het op meer plekken in het zuiden het geval zijn.

Het wordt vandaag echt een zomers warme dag. Op veel plekken mag het zelfs tropisch heten, dan stijgt de temperatuur tot boven de 30 graden. Waarschijnlijk is het ook de eerste landelijke tropische dag, als het ook in De Bilt 30 graden wordt. "Gisteren bleef de temperatuur daar steken op 29,8 graden. Toen haalden we het nét niet. Het lijkt er wel op dat het vandaag in De Bilt 30 graden wordt", zegt Sebastiaan Aarts van Buienradar.

Ook in het noorden wordt het vandaag warm. Op Terschelling werd het gisteren niet warmer dan 20,6 graden, maar ook daar worden hoge temperaturen verwacht. Het voelt in het hele land waarschijnlijk niet al te benauwd aan. "Er waait een matige wind en de lucht is echt droog. Bij een lage luchtvochtigheid kan ons lichaam de warmte goed kwijt door de verdamping van zweet."

De een kan beter tegen de hitte dan de ander. Hoe dat zit, leggen we in deze video uit:

De zon zal niet overal even goed te zien zijn, er kunnen vooral in het zuiden stapelwolken ontstaan. Die zullen volgens Aarts in ieder geval niet uitgroeien tot buien. Vandaag is er een kleine kans dat hitte-onweer dat boven België hangt ook over Zeeuws-Vlaanderen trekt." Aan de kust is er kans op kwallen: die kunnen door de zeestroming naar het land komen. Mocht je gebeten worden, dan kun hier lezen wat je moet doen.

Vandaag is de warmste dag van deze periode, verwacht Aarts. Morgen wordt het ietsje koeler, al is dat relatief: de temperaturen zijn nog steeds hoog in de 20 graden. Er waait vanaf morgen een iets meer noordelijke wind, die het wat koeler maakt.

Zo warm is het nu bij jou:

Hitteprotocol ook morgen

Omdat het zo heet blijft, geldt het hitteprotocol van Rijkswaterstaat ook dan nog. Vandaag is dat in het hele land actief, morgen alleen niet in Friesland, Groningen en Drenthe. Het protocol betekent dat weggebruikers die met pech langs de weg komen te staan, direct worden geholpen.

Na morgen daalt de temperatuur elke dag iets, maar koud wordt het zeker niet. Het blijft zomers met in het binnenland elke dag temperaturen van boven de 25 graden. Alleen aan de kust is het ietsje koeler. Het blijft de hele week zonnig en droog. "Pas volgende week maandag lijkt de kans op een lokale bui weer toe te nemen."


11 juni 2023 11:13


Onderdeel 'NewsOverview' niet geladen.
System.NullReferenceException: Object reference not set to an instance of an object. at ViewComponents.NewsOverviewViewComponent.InvokeAsync(Control control) in D:\a\1\s\src\Buienradar\ViewComponents\NewsOverviewViewComponent.cs:line 28 at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentInvoker.InvokeAsyncCore(ObjectMethodExecutor executor, Object component, ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentInvoker.InvokeAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentInvoker.InvokeAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentHelper.InvokeCoreAsync(ViewComponentDescriptor descriptor, Object arguments) at AspNetCoreGeneratedDocument.Views_Shared_Partial_RenderControls.ExecuteAsync() in D:\a\1\s\src\Buienradar\Views\Shared\Partial\RenderControls.cshtml:line 25