Actueel

In samenwerking met:

Bloedheet weekend voor de boeg met onweersbuien 'als straf'

Met zomerstorm Poly nog vers in ons geheugen, slaat het weer volledig om. Dit weekend wordt het tropisch warm en broeierig. Vandaag loopt de temperatuur al op tot boven de 25 graden. Maar al die hitte wordt in de loop van zondag afgestraft met flinke onweersbuien.

Vandaag wordt het dus zomers warm. In Limburg loopt de temperatuur mogelijk zelfs op naar 30 graden. "En het blijft lang warm. Halverwege de avond is het nog steeds 25 graden en zonnig op veel plekken", zegt meteoroloog Martijn Dorrestein van Buienradar. "Het wordt genieten vanavond."

In de nacht koelt het redelijk af. De lucht is helder en de temperatuur daalt naar zo'n 17 graden gemiddeld. "Morgen begint het meteen flink zonnig. En dan schiet de temperatuur omhoog", zegt Dorrestein. Het wordt zweten, want in het hele land wordt het tropisch warm. "Met uitzondering op de Wadden wordt het overal warmer dan 30 graden."

De weersvoorspelling voor de komende dagen.

Het is wel raadzaam om goed in te smeren. Met zonkracht 7 gedurende het hele weekend kunnen mensen met een licht huidtype snel verbranden. Binnen 10 tot 15 minuten kan onbeschermd je huid al beschadigen.

De hitte gaat ook gepaard met weinig wind en bewolking, maar dat verandert op zondag. Het wordt zondag wel warm, maar zal vooral broeierig aanvoelen. "Het wordt echt benauwd. Zo'n Nederlandse zomerdag", zegt Dorrestein.

Onweersbuien

In de loop van de dag trekken vanuit het zuidwesten onweersbuien ons land binnen. "Dan wordt die hitte afgestraft", vertelt de meteoroloog. "Het wordt heel warm en benauwd, maar in de middag komen er onweersbuien." Het zal pas in de middag losbarsten, in het noordoosten pas aan het begin van de avond.

De hoeveelheid regen zal relatief meevallen. De voorspellingen verschillen nogal, maar waarschijnlijk valt er tussen de 10 en 20 millimeter. "Het zijn snel trekkende buien, dus er is niet echt tijd om lang op één plek uit te regenen", legt Dorrestein uit.

Om het even in perspectief te plaatsen: afgelopen week viel tijdens storm Poly ongeveer 40 à 50 millimeter regen. "Het kan komend weekend dus wel even flink plenzen, maar vrij kort."

Warmte houdt aan

Komende week blijft de temperatuur relatief hoog. Gemiddeld zal het nog steeds boven de 20 graden zijn, maar de zon wisselt dan wel vaker af met wat bewolking of een drupje regen.

In de nachten koelt het wel weer af, tot zo'n 14 à 15 graden. De wind neemt vanaf dinsdag ook weer iets toe. Echt koud wordt het in ieder geval niet.


07 juli 2023 09:15


Onderdeel 'NewsOverview' niet geladen.
System.NullReferenceException: Object reference not set to an instance of an object. at ViewComponents.NewsOverviewViewComponent.InvokeAsync(Control control) in D:\a\1\s\src\Buienradar\ViewComponents\NewsOverviewViewComponent.cs:line 28 at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentInvoker.InvokeAsyncCore(ObjectMethodExecutor executor, Object component, ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentInvoker.InvokeAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentInvoker.InvokeAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentHelper.InvokeCoreAsync(ViewComponentDescriptor descriptor, Object arguments) at AspNetCoreGeneratedDocument.Views_Shared_Partial_RenderControls.ExecuteAsync() in D:\a\1\s\src\Buienradar\Views\Shared\Partial\RenderControls.cshtml:line 25