Actueel

In samenwerking met:

Wéér krijgen we zwaar onweer: 'Kan lokaal gevaarlijk worden'

Na de tropische hitte van gisteren volgt vandaag opnieuw extreem weer. Vanuit het zuidwesten trekken zware onweersbuien over Nederland. Er is lokaal kans op hagelstenen ter grootte van golfballen en windstoten tot wel 110 kilometer per uur. Waar de zwaarste buien precies vallen, is nog niet duidelijk.

Het KNMI heeft in Brabant vanaf 14.00 uur code oranje afgegeven. In Limburg, Gelderland en Overijssel geldt code oranje vanaf 15.00 uur tot 21.00 uur. In de rest van het land geldt code geel. Hagelstenen van 2 tot 4 centimeter, blikseminslag, omvallende bomen en rondvliegende voorwerpen kunnen voor schade zorgen. Ook kan er in korte tijd veel neerslag vallen.

Hevig in het oosten

Het oosten van het land moet zich opmaken voor het hevigste noodweer, zegt meteoroloog Philippe Schambergen van Buienradar. "Maar het is lastig te zeggen waar het straks precies losgaat."  

Het is daarom verstandig om de situatie via buienradar nauwlettend in de gaten te houden. Bekijk hier waar het op dit moment regent of onweert:

De dag begint eerst nog warm. De temperatuur stijgt naar 25 graden langs de kust, 30 graden in het midden van het land en 34 graden in het oosten. Door de zware onweersbuien daalt het kwik naar zo'n 20 graden.

Via Frankrijk naar België

Het noodweer trekt rond 13.00 uur België binnen vanuit Frankrijk. Rond 15.00 uur komt het naar Nederland, precies op het warmste moment van de dag. "De buien krijgen veel energie van die hitte. Het kan om zeer actief weer gaan", zegt Schambergen. Vooral de zware windstoten die met de buien gepaard gaan, kunnen gevaarlijk zijn. "Een valwind zoals in Leersum twee jaar geleden is lokaal ook niet uitgesloten."

Bekijk hier de ravage die de valwind in juni 2021 aanrichtte: 

Oppassen op de weg

Rijkswaterstaat waarschuwt vanwege het noodweer voor gevaar op de weg. Wie zich op het water bevindt, moet een haven opzoeken bij naderend onweer. De buien kunnen ook invloed hebben op het treinverkeer en de NS raadt reizigers aan de reisplanner kort voor vertrek te raadplegen.

Volle campings en festivals

In het midden van Nederland is de vakantie inmiddels begonnen, wat zorgt voor vollere campings. Ook zijn er festivals, waar de onweersbuien grote impact kunnen hebben.

Bospop in Weert (50.000 bezoekers) heeft vanochtend laten weten dat het festival vandaag is afgelast. Ook Awakenings in Hilvarenbeek (100.000 bezoekers) is aan het einde van de ochtend afgelast. 

In de loop van de avond trekken de buien via Groningen het land uit. Vannacht zijn er opklaringen en kan er lokaal nog een bui voorkomen, maar op veel plaatsen blijft het droog. 

Morgen wordt een ideale zomerdag met zonnige perioden en stapelwolken.


09 juli 2023 07:46


Onderdeel 'NewsOverview' niet geladen.
System.NullReferenceException: Object reference not set to an instance of an object. at ViewComponents.NewsOverviewViewComponent.InvokeAsync(Control control) in D:\a\1\s\src\Buienradar\ViewComponents\NewsOverviewViewComponent.cs:line 28 at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentInvoker.InvokeAsyncCore(ObjectMethodExecutor executor, Object component, ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentInvoker.InvokeAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentInvoker.InvokeAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentHelper.InvokeCoreAsync(ViewComponentDescriptor descriptor, Object arguments) at AspNetCoreGeneratedDocument.Views_Shared_Partial_RenderControls.ExecuteAsync() in D:\a\1\s\src\Buienradar\Views\Shared\Partial\RenderControls.cshtml:line 25