Actueel

In samenwerking met:

Festival Awakenings afgelast om noodweer, ook streep door Bospop

Dancefestival Awakenings gaat vandaag niet door vanwege het naderende noodweer. Ook Bospop in Weert maakte bekend de laatste dag af te moeten blazen. Door shows in de buitenlucht van Suzan en Freek ging al een streep vanwege de weersverwachting.

In Limburg, Brabant, Gelderland, Drenthe en Grondingen geldt vanmiddag code oranje. In de rest van het land is code geel van kracht. 

De eerste pittige, snel opkomende onweersbuien ontstonden in Limburg. Ze trekken van het zuidwesten naar het noordoosten. Het is nog onzeker waar de zwaarste exemplaren precies opduiken, maar er wordt rekening gehouden met stevige buien die gepaard gaan met hagelstenen van mogelijk 2 tot 4 centimeter en zware windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur. Schade en lokale wateroverlast vallen niet uit te sluiten, schrijft het KNMI op zijn website. 

'Zo snel mogelijk naar huis'

Reden voor festivals en evenementen om na te denken over hoe bezoekers veilig gehouden kunnen worden. Meerdaags dancefestival Awakenings maakte iets voor 11.30 uur bekend 'met een zwaar hart' de boel vandaag af te moeten blazen. "Onze grootste zorg is jullie veiligheid en die kunnen we onder deze omstandigheden niet garanderen."

Voor Bospop in Weert betekent de weersverwachting eveneens dat de laatste dag van het festival is geschrapt.

De organisatie van Bospop schrijft op de website van het evenement. "Wij verzoeken alle aanwezigen op de camping rustig en zo snel mogelijk naar huis te gaan. Volg de instructies op de borden en de aanwijzingen van ons security personeel en verkeersregelaars op."

Bezoekers die alleen een kaartje voor vandaag hadden, draaien weer om. Op Twitter schrijft iemand: "Bijzonder om in deze hitte weg te rijden bij Bospop en te weten dat het over een paar uur noodweer is hier. Moedige beslissing van de organisatie. Veiligheid boven alles."

Er is op het social mediaplatform veel begrip voor de beslissing, al is nog niet iedereen ervan overtuigd dat het zware noodweer ook daadwerkelijk komt. 

Suzan en Freek zouden om 16.00 uur vanmiddag spelen in het openluchttheater De Goffert in Nijmegen, maar daar ging vanwege de weersverwachting een streep doorheen. De show is verplaatst naar september.

Ook het festival Wildeburg in Kraggenburg, in het noorden van Flevoland, is afgelast. Eerder kregen bezoekers daar het advies hun tent en spullen stevig vast te zetten. Verschillende kleine evenement in het land worden ook afgeblazen. 

Afgelopen woensdag gold in een deel van het land ook code oranje en in het noordwesten zelfs code rood vanwege zomerstorm Poly. Toen wachtte het KNMI lang met het afgeven van die twee zwaarste waarschuwingen. Nu is dat anders en werd code oranje al ruim een dag van tevoren aangekondigd,

In onderstaande video leggen we uit hoe het zit met de verschillende kleurcodes die het KNMI kan afgeven. 

Afgelopen Bevrijdingsdag teisterden noodweer ook veel evenementen. Op verschillende plekken werden de bevrijdingsfestivals tijdelijk stilgelegd en terreinen ontruimd. 


09 juli 2023 10:29


Onderdeel 'NewsOverview' niet geladen.
System.NullReferenceException: Object reference not set to an instance of an object. at ViewComponents.NewsOverviewViewComponent.InvokeAsync(Control control) in D:\a\1\s\src\Buienradar\ViewComponents\NewsOverviewViewComponent.cs:line 28 at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentInvoker.InvokeAsyncCore(ObjectMethodExecutor executor, Object component, ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentInvoker.InvokeAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentInvoker.InvokeAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentHelper.InvokeCoreAsync(ViewComponentDescriptor descriptor, Object arguments) at AspNetCoreGeneratedDocument.Views_Shared_Partial_RenderControls.ExecuteAsync() in D:\a\1\s\src\Buienradar\Views\Shared\Partial\RenderControls.cshtml:line 25