Actueel

In samenwerking met:

Spanje geteisterd door noodweer, twee toeristen overleden

Grote delen van Spanje gaan gebukt onder hevig noodweer. In de regio's Madrid, Toledo en Cadiz is code rood van kracht wegens stortregens en overstromingsgevaar. In onder meer Andalusië, Catalonië en Castilië en León geldt code oranje. In Zaragoza overleden twee toeristen na een val in een rivier.

In Alcanar, een stadje halverwege Valencia en Barcelona, was een uitgaansverbod van kracht. Ook werden de circa tienduizend inwoners opgeroepen zo hoog mogelijk in hun huizen te gaan zitten.

Voetbal

In 24 uur is 215 liter regen per vierkante meter gevallen en de autoriteiten vreesden grote overstromingen. Het uitgaansverbod is inmiddels ingetrokken, maar burgers wordt nog altijd geadviseerd binnen te blijven.

Dit is beeld van Tarragona, vlakbij Barcelona:

Meteoroloog Marc de Jong van Buienradar spreekt over 'absurde hoeveelheden regen'. En dat in Spanje, waar het de laatste tijd juist zo droog was. "De bodem neemt het water dan niet snel op, waardoor overstromingen kunnen ontstaan."

Hoe dat werkt zie je in onderstaande video:

Ook inwoners van Madrid zijn opgeroepen om niet de straat op te gaan. Parken in de hoofdstad zijn gesloten, net als veel verkeerstunnels. "De laatste oproep is niet meer om naar huis te gaan, maar om te blijven waar je nu bent", zegt De Jong.

Correspondent Richard Hogenkamp zegt dat het in Madrid 'al sinds gistermiddag erg hard regent'. Maar overstromingen heeft hij in het centrum van de hoofdstad niet gezien. "Dat gebeurt meer in de buitenwijken die dichter bij de bergen liggen."

Huisraad drijft in de straten

Volgens Hogenkamp gaat de omslag van de zomer naar de herfst in Spanje altijd gepaard met regenbuien. "Maar dat is normaal niet zo heftig als nu, en ook pas half oktober. Spanje beseft wel dat dit echt een uitzonderlijke situatie is."

Meteorologen verwachten dat de regenbuien morgen in de loop van de ochtend Spanje verlaten. "En daarna is het land wel minstens een week bezig met het herstellen van schade", verwacht Hogenkamp. "Ik zie beelden van kapotte spoorlijnen en wegen, ondergelopen huizen en weggespoelde huisraad die door de straten drijft. Parkeergarages, tunnels en metrolijnen zijn ondergelopen."

Flinke regen in Pamplona.

Voetbalbond LaLiga heeft de wedstrijd tussen Atlético Madrid en Sevilla, die zondagavond in de hoofdstad zou worden gespeeld, afgelast.

Storm trekt langzaam over

Het slechte weer leidt tot veel verkeersoverlast. Meerdere wegen en snelwegen zijn geblokkeerd door water en modderstromen en het treinverkeer tussen Barcelona en Valencia is stilgelegd. Veerboten tussen het Spaanse vasteland en de eilanden Ibiza en Mallorca varen slechts beperkt.

Spanje wordt al sinds gisteren geteisterd door een storm die zeer langzaam over het land trekt. Het noodweer gaat gepaard met zware regen- en hagelbuien, onweer en winden met orkaankracht.

Toeristen overleden

Naar verwachting duurt het tot maandag totdat de regen afneemt. Volgens Spaanse media heeft het noodweer twee levens geëist. Twee toeristen kwamen gisteren om het leven toen ze in de buurt van Zaragoza in een rivier vielen en verdronken.


03 september 2023 17:02


Onderdeel 'NewsOverview' niet geladen.
System.NullReferenceException: Object reference not set to an instance of an object. at ViewComponents.NewsOverviewViewComponent.InvokeAsync(Control control) in D:\a\1\s\src\Buienradar\ViewComponents\NewsOverviewViewComponent.cs:line 28 at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentInvoker.InvokeAsyncCore(ObjectMethodExecutor executor, Object component, ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentInvoker.InvokeAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentInvoker.InvokeAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentHelper.InvokeCoreAsync(ViewComponentDescriptor descriptor, Object arguments) at AspNetCoreGeneratedDocument.Views_Shared_Partial_RenderControls.ExecuteAsync() in D:\a\1\s\src\Buienradar\Views\Shared\Partial\RenderControls.cshtml:line 25