Actueel

De week van de teek

Lekker dat mooie lenteweer, maar de kans op een tekenbeet neemt flink toe. Daarom hebben diverse organisatie de krachten gebundeld om je meer bewust te maken van de risico's van een tekenbeet.

Jaarlijks worden circa 1 miljoen mensen in Nederland gebeten door de teek. Elk jaar krijgen 25.000 mensen de ziekte van Lyme als gevolg van zo'n tekenbeet. Ongeveer 20% van de teken draagt namelijk het Borelia bacterie (veroorzaker ziekte van Lyme) met zich mee. Daarnaast kan je ook het FSME virus krijgen, wat kan leiden tot hersenvliesontsteking.

Tekenbeten loop je niet alleen in het bos of grasvelden op. Ongeveer 1 op de 5 beten vindt plaatsn in stedelijk gebied (denk aan je achtertuin!)

De teken zijn actief boven 8 graden, dus vooral in de lente-, zomer- en herfstmaanden. Maar door het veranderen van het klimaat neemt het aantal teken toe en wordt dus de kans op een tekenbeet groter. Ook in de wintermaanden!

Benieuwd wat je kan doen om een tekenbeet te voorkomen en wat je (NIET!) moet doen om zo’n vies monstertje te verwijderen? Check dan de video:


03-04-2017 om 11:00 door Jennifer Faber


Lees meer:

De dagen worden weer langer

Hans van Loenen, Drempt
02-04-2025 om 08:30 door Martijn Dorrestein
We merken het al: de dagen worden weer langer! ’s Ochtends zien we de zon steeds vaker opkomen tijdens de rit naar het werk, en ’s avonds blijft het licht steeds iets langer hangen. De langste dag van het jaar valt rond 21 juni, terwijl de kortste dag op 21 december plaatsvindt. Veel mensen denken dat de zon op de kortste dag ook het laatst opkomt en het vroegst ondergaat, maar verrassend genoeg klopt dat niet helemaal!
Lees de blog

Droogteseizoen is begonnen, na recorddroge maart

Droogte op 't land (foto: Jannes Wiersema)
01-04-2025 om 13:00 door William Huizinga

Het groeiseizoen is begonnen en daarmee ook het droogteseizoen.

Met de start van het groeiseizoen begint ook het droogteseizoen. Was de afgelopen jaren bij aanvang erg nat, dit jaar begint juist erg droog.
Lees de blog

Aardbeving Myanmar

Cai Yang (Mandalay, Myanmar, Xinhua News Agency)
31-03-2025 om 13:30 door Magdel Erasmus
Myanmar kreeg afgelopen vrijdag te maken met een zware aardbeving. Daarna volgden honderden (krachtige) naschokken. Wat was de oorzaak en waarom is het getroffen gebied zo groot?!
Lees de blog

Recorddroge maart met ongekend aantal zonnige lentedagen

Diana Huntjes
30-03-2025 om 10:00 door Jelmer van der Graaff

April gaat op dezelfde voet verder: stralend zonnig, kurkdroog en warm

Het weer deed de laatste weken vaker aan april of mei denken, dan aan typisch maart-weer voor Nederland. Het is dan ook met afstand de droogste maart ooit gemeten, we komen in de buurt van het 'bizarre' zonneschijnrecord van 2022 en er waren nog nooit zó veel dagen met een temperatuur van 15 graden of hoger in maart.
Lees de blog

Morgen is het zover: een gedeeltelijke zonsverduistering!

Thomas Röell, Dallas
28-03-2025 om 09:00 door Martijn Dorrestein
Morgen vindt er een bijzondere astronomische gebeurtenis plaats: een gedeeltelijke zonsverduistering. Dit fenomeen treedt op wanneer de maan zich tussen de aarde en de zon beweegt, maar de zon niet volledig bedekt. Hierdoor lijkt het alsof er een hap uit de zon is genomen. Een prachtig spektakel dat de moeite waard is om te bekijken!
Lees de blog

Ruim een kwart minder libellen

Houtpanserjuffer (Wim Apswoude)
27-03-2025 om 11:30 door Marjon de Hond
Klimaatverandering heeft wereldwijd gevolgen voor planten en dierenpopulaties. Dichter bij huis zien we dat ook. In Nederland zijn de libellepopulaties over het algemeen flink gedaald maar er zijn ook soorten die vanwege het warmere klimaat juist in aantal toenemen.
Lees de blog

Noodweer in Italië en op de Balkan

26-03-2025 om 10:00 door Nicolien Kroon
Bij ons in Nederland is het relatief rustig weer maar in het zuidoosten van Europa is er sprake van noodweer. De komende dagen komt het daar met bakken uit de lucht.
Lees de blog

Green Energy Day Nederland

Singkham via Pexels.com
25-03-2025 om 11:00 door Nicolien Kroon
Gisteren was het Green Energy Day en dat klinkt als een feestje maar is het eigenlijk niet. Green Energy Day markeert in Nederland de dag waarop alle duurzaam opgewekte energie van dat jaar "op" is (als je al deze energie achter elkaar zou opmaken).
Lees de blog

De geur van regen: Waarom we dol zijn op petrichor

Egmond aan Zee
Sjef Kenniphaas
24-03-2025 om 09:00 door Maurice Middendorp

Na dagen van droog weer valt soms weer regen. En dat veroorzaakt die heerlijke, herkenbare geur: petrichor. Wat is het, en waarom vinden we het zo fijn?

Eindelijk plaatselijk weer een beetje regen! Na een lange droge periode kunnen we de komende dagen rekenen op wat buitjes. Behalve natte straten en opgefriste tuinen brengt regen nog iets bijzonders met zich mee: de heerlijke geur van een frisse bui. Dit fenomeen heet petrichor, en veel mensen worden er blij van. Maar waar komt die geur eigenlijk vandaan?
Lees de blog

Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) bestaat 75 jaar

Katja van der Kwast
23-03-2025 om 14:00 door Jelmer van der Graaff

Dit jaar extra aandacht voor tijdige en nauwkeurige weerwaarschuwingen

We krijgen te maken met steeds extremer weer. Tien jaar geleden is een mondiaal project gestart voor 'Early Warning Centres': weerinstituten kunnen daarmee beter en eerder waarschuwen voor natuurrampen als stormen, overstromingen en hittegolven. Dat kan wereldwijd miljoenen levens redden. Vandaag - op de 75e verjaardag van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) - wordt daar extra aandacht aan besteed.
Lees de blog

Vanavond is het weer zover: Earth Hour

22-03-2025 om 16:00 door Philippe Schambergen

Doe jij ook je lampen uit?

Vanavond om 20:30 is het weer zover, wereldwijd doen mensen mee aan Earth Hour. Het is de 19e keer dat er mensen gevraagd wordt een uurtje van de avond zonder stroomverbruik door te brengen. Dat is niet alleen goed voor de planeet, maar ook nog eens gezellig!
Lees de blog

Vroege orkaanverwachting

NASA Worldview
21-03-2025 om 10:30 door Martijn Dorrestein
De eerste tropische verstoring op de Atlantische Oceaan is al geweest, maar tot een officiële storm kwam het niet. Ook al begint het orkaanseizoen officieel op 1 juni, de eerste seizoensverwachtingen zijn al afgegeven.
Lees de blog

Lente met bijpassend weer!

Zevenhuizen, Jolanda Bakker
20-03-2025 om 11:15 door Marc de Jong
De lente is begonnen! Vanmorgen om 2 minuten over 10 stond de zon recht boven de evenaar. Dat is het begin van de astronomische lente. En het weer? Dat doet lekker mee. Eigenlijk de hele maand maart al.
Lees de blog

Sakura 2025

Sakura
ANP
19-03-2025 om 09:30 door Martijn Dorrestein
De kersenbloesem, of 'sakura', is een bekend symbool van de lente in zowel Japan als Nederland. De roze en witte bloemen laten niet alleen zien dat het warmer wordt, maar hebben ook een speciale betekenis in de cultuur.
Lees de blog